Ramsberg 2021-03-23
Bästa ledamot eller ersättare i
Lindesbergs kommunfullmäktige,
Som du säkert känner till har företaget Eolus Vind AB (hädanefter: Eolus) inlett en process för att bygga en vindkraftsanläggning bestående av elva kraftverk vid sjön Norrmogen längs en sträckning från riksväg 68 till Gammelbo. Initiativet togs den 1 december 2020 och allmänheten hade möjlighet att inkomma med synpunkter till och med 1 februari 2021.
Föreningen Motvind Norrmogen grundades som en reaktion på Eolus planer. Vårt syfte är att verka för ett bevarande av kultur- natur- och miljövärden inom Lindesbergs kommun och Bergslagen i samarbete med organisationer som delar vårt mål. Detta görs genom informationskampanjer, samverkan och opinionsbildning. Aktiviteterna kommer att intensifieras de närmaste månaderna och vi överväger även ett medborgarinitiativ i form av en folkomröstning. Föreningen driver också opinion gentemot lokalpolitiker, vilket är anledningen till att vi kontaktar dig.
Emellertid måste den tänkta vindkraftsparken ses i ett vidare perspektiv. I oktober 2020 tillsatte regeringen en snabbutredning som syftar till att begränsa lokaldemokratins inflytande på utbyggnaden av vindkraftsanläggningar genom att undanröja eller begränsa det ”kommunala vetot”.[i] I direktiven instrueras utredaren Jenny Lind (tidigare riksdagsledamot för Mp) att (a) undersöka förutsättningarna för att upphäva bestämmelsen, att (b) lämna förslag på hur man kan tillgodose kommunernas intresse ”på annat sätt”, samt (c) i den mån ett upphävande inte är möjligt försöka hitta andra alternativ.[ii]Dessutom framgår att regeringen ser tre ”problem” med det lokala inflytandet på beslutsprocessen. Dessa är att (i) kommunen inte behöver motivera sina beslut, att (ii) det saknas en tidsgräns för när beslutet måste tas, samt (iii) att kommunen kan ändra redan fattade beslut.[iii]
Det är självklart att myndigheters beslut skall motiveras, vilket skyddar enskilda från godtycklig myndighetsutövning. Kommunfullmäktige är emellertid inte en myndighet, utan en parlamentarisk sammansatt beslutande församling. Detta innebär att beslut fattas efter omröstning utifrån majoritetsförhållanden vid varje givet tillfälle. Eftersom det ofta råder olika ståndpunkter i sakfrågor kan man därför inte heller motivera beslut utifrån annat än hur rösterna har fallit. Av detta följer också att förändrade majoritetsförhållanden eller nya omständigheter i övrigt kan leda till att tidigare beslut rivs upp. Detta är emellertid fullständigt normalt i en parlamentarisk demokrati.
I själva verket motiveras regeringens initiativ av en tilltagande mobilisering på lokalnivån, som enligt expertis utgör ett reellt hot mot regeringens vindkraftsstrategi.[iv] Att undanröja eller inskränka vetot skulle emellertid strida mot det kommunala självstyret och EU:s subsidiaritetsprincip,[v] som enligt Sveriges Kommuner och Regioner utgör en garant för ”att besluten ska fattas så nära medborgarna som möjligt”.[vi] Det verkar utredaren ha förstått, med tanke på att hon nyligen gjorde klart att det kommunala vetot blir kvar. Emellertid förespråkar hon fortfarande en inskränkning såtillvida, att kommunen skall anvisa platser för vindkraftverk i översiktsplanen. När ett företag därefter söker tillstånd för utbyggnad skall kommunen fatta ett bindande beslut innan Länsstyrelsens miljöprövning.[vii]
Utredaren har förvisso inte presenterat ett färdigt förslag, som också måste få majoritet i Riksdagen. Den märkliga tågordningen skulle emellertid innebära att du förväntas ta ställning till en fråga av betydelse för generationer innan ett fullständigt beslutsunderlag finns att tillgå. Det är följaktligen högst rimligt att vara extremt restriktiv i arbetet med såväl översiktsplanen som tillstyrkan.
Syftet med detta brev är att informera dig om att många medborgare i området Ramsberg-Gammelbo-Hägernäs är bekymrade över Eolus planer, som kommer att påverka deras livskvalitet för lång tid framöver. Mot bakgrund av detta vill vi gärna veta hur du ställer dig till en vindkraftsanläggning vid Norrmogen rent principiellt, samt få svar på följande frågor:
- Känner du till om det pågår ett arbete med tillägg till översiktsplanen, som är nödvändigt för att möjliggöra en vindkraftsanläggning vid Norrmogen?
- Tycker du att den omfattande påverkan på naturen och människors livsmiljö som kommer att uppstå under såväl anläggningstiden som driftperioden är försvarlig?
- Vad tänker du kring påverkan på den turism som riskerar att drabbas av en utbyggnad?
- Hur tänker du kring att permanentboende och sommargäster riskerar att se sina fastigheter minska i värde?
- En vindkraftspark är i drift i ungefär 20 år. Vem anser du skall ta det ekonomiska ansvaret för nedmonteringen och lagringen av restprodukter (rotorbladen kan inte destrueras och grävs ofta ner i marken)?
Vi emotser med stort intresse dina reflektioner kring dessa frågor. För ytterligare information ber vi att få hänvisa till vår hemsida och våra sociala mediekanaler. Vi står självklart till förfogande om du har några frågor.
Med vänliga hälsningar
Björn Lagerman
Ordförande i Föreningen Motvind Norrmogens
[i] Sveriges regering. ”En ökad förutsägbarhet vid miljöprövning av vindkraft, kommittédirektiv”, beslut vid regeringssammanträde 2020-10-14 (https://www.regeringen.se/4aa2d1/contentassets/05a0f0eeff6542d38fa91c74bbbc00d0/en-okad-forutsagbarhet-vid-miljoprovning-av-vindkraft-dir.-2020108), s. 1.
[ii] Ibid., s. 4.
[iii] Ibid., s. 2.
[iv] Hans Westerlund, ”Vindkraftsstrategin riskerar att misslyckas”, DN Debatt, 2021-02-15, https://www.svd.se/vindkraftsstrategin-riskerar-att-misslyckas
[v] Sverige. Grundlagsutredningen. Den Kommunala Självstyrelsens Grundlagsskydd: Expertgruppsrapport. Vol. 2007:93;9. Stockholm: Fritze, 2007 (https://www.regeringen.se/contentassets/9d5af 7bef6f147f6978523531d50ecd1/den-kommunala-sjalvstyrelsens-grundlagsskydd-sou-200793), ss. 73–77.
[vi] Sveriges kommuner och landsting, ”Fakta om kommunal självstyrelse”, https://skr.se/demokratiledningstyrning/politiskstyrningfortroendevalda/kommunaltsjalvstyresastyrskommunenochregionen/faktaomkommunalsjalvstyrelse.1569.html (2021-03-07).
[vii] DN 2021-03-11, ”Nya regler ska bana väg för mer vindkraft”, https://www.dn.se/sverige/nya-regler-ska-bana-vag-for-mer-vindkraft/.
Senaste kommentarer