Ett femtiotal personer från bygden, politiken och kommunens tjänstemän deltog under söndagen i ett möte på Stallet Liljendal utanför Ramsberg. Även ett filmteam fanns på plats och gjorde intervjuer för en dokumentär efter mötet.
Vi fick tillfälle att berätta om vår strategi att lyfta fram det olämpliga i att exploatera Norrmogen, vilka skador det kommer innebära för människor, djur, natur och unika förhistoriska kulturminnen.

Mötet modererades av Anna Hedrén, Torrbråten.
Presentationer:
Tekniska förutsättningar, energisystemet Johan Person, Löa
Exploatören Eolus affärsidé och kommunens alternativ, Lars Petter Gulbrandsen, Gammelbo
Viktiga förutsättningar i området, boende, ljudutbredning, skyddsvärd natur och kultur, Björn Lagerman, Torsbäcken
Naturinventeringar, Per Ahlqvist, Fänsäter

Stort tack till Carl-Erik Person, Löa för affischer i A1! Tack till Henrik Björkman för tryck av utskick och stort tack till Mats och Mimmi Lagerman för en fantastisk lokal.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att detta nog var en riktig ögonöppnare för flertalet av politikerna. Många tackade för de gedigna presentationerna. Det kommer säkert att ha stor betydelse i den fortsatta processen där kommunen har påbörjat att ta fram en vindbruksplan som ska vara färdig sommaren 2022. Innan dess kommer alla planer att stoppas av kommunala vetot. Vetot som alla politiska partier uttryckte att de ville värna om.
Chefen för samhällsbyggnad Bergslagen, Tommy Kragh, påtalade hur viktigt vårt material kommer att bli i processen och att de är mycket måna om att göra fullödiga utredningar.

Alla partier ”duckar” inför det konkreta projektet med hänvisning till den kommande vindbruksplanen. Påtagligt blir hur alla (kanske med undantag för SD) hänvisar till att man tror på ”sol, vind och vatten” samtidigt som man erkänner att det är en ”komplex fråga” och att man är tacksam för ”all ny kunskap” de fått här.

Vi får se det långsiktigt och att man nu möjligen har en ny medvetenhet. Detta understöks också av ett stort antal frågor från publiken som ifrågasatte hur man kan satsa på teknologi som man egentligen inte vet effekterna av, att det är ett bedrägeri och slöseri av resurser att investera i infrastruktur med så kort livslängd som inte är vare sig återvinningsbar eller hållbar. Skinnskattebergs kommun lyftes fram som ett föredöme.

Här kommer alla presentationerna

Björn Lagerman

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.